Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2009 13:04 - Ницше - Човешко, твърде човешко
Автор: neoma Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3923 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 06.09.2009 10:14


  ..............................................................................

"Жестоките хора като изостанали в развитието си. - Хората, които днес са жестоки, трябва да се преценяват като стъпала, останки от по-раншни култури. Масивът на човечеството разкрива тук по-дълбоките формации, които иначе са скрити за окото. Това са изостанали хора, техният мозък поради всевъзможни случайности в генетичния наследствен процес не е продължил да се развива многостранно и да се усъвършенства. Те ни показват какви сме били всички и ни вдъхват ужас: ала самите те са толкова малко отговорни за действията си, колкото къс гранит за това, че е гранит. И в нашия мозък биха се намерили такива жлебове и извивки, каквито отговарят на онова съзнание, което във формата на отделни човешки органи ни напомня за рибния стадий. Обаче тези жлебове и извивки не са повече руслото, в което се носи потокът на нашите емоции."
  ..................................................................................

"Какво може да се обещава. - Могат да се обещават действия, но не могат да се обещават чувства: защото те са независими от волята. Който обещава някому, че ще го обича вечно или че винаги ще го мрази, или че вечно ще му бъде верен, обещава нещо, което е извън властта му; наистина той може да обещава и действия, обикновено последица на любов, на омразата, на верността, но те могат да възникнат и поради други причини; защото към всяко действие водят множество пътища и мотиви. Така че обещанието да обичаш някого означава: докато те обичам, ще ти засвидетелствам с действия и дела любовта си; престана ли да те обичам, ти ще получаваш от мен винаги същите действия и дела, макар и продиктувани от други мотиви: така че в главите на хората да продължи да живее илюзията, че любовта не се е променила, че е все същата. Следователно, когато без да сме самозаслепени, се заклеваме някому във вечна любов, всъщност ние обещаваме издръжливост в една илюзорна любов."

.................................................................................
        "Опиянение в отмъщението. - Хора с по-примитивна душевност, когато се почувстват обидени, обикновено приемат оскърблението във възможно най-тежката му форма и после предават повода със силно преувеличени думи, само и само за да изживеят докрай опияняващата наслада от пробуденото вече чувство на омраза и мъст."   ..................................................................................

"Избухливият. - Трябва да внимаваме при всеки, който избухва срещу нас, както при човек, който някога се е стремял да ни унищожи: защото фактът, че все още сме живи, се дължи всъщност на отсъствие на власт да ни убие; ако погледите бяха в състояние да убиват, с нас отдавна щеше да е свършено. Да накараш някого да млъкне със заплаха от физическо насилие, чрез вдъхване на страх, е признак на примитивна култура. А и хладният поглед на знатните люде към слугите им е също остатък от кастовите бариери между хората, един къс сурова древност; жените, пазителки на старината, са съхранили по-предано и този survival."

....................................................................................

"Ненаказано престъпление. - Нашето ненаказано престъпление спрямо престъпниците се състои в това, че се отнасяме с тях като с подлеци."

....................................................................................

Фридрих Ницше
ЧОВЕШКО, ТВЪРДЕ ЧОВЕШКО



Гласувай:
0



1. анонимен - велико!
20.06.2009 13:51
Ницше е велик !
цитирай
2. анонимен - Ницше е бил велик човек и заслужава ...
20.06.2009 14:27
Ницше е бил велик човек и заслужава справедлива оценка. Той е самотен, чувствителен и притежава изключителна задълбоченост; може би донякъде е жертва на романтизма. Заболяването и неуспехите му вероятно са изиграли роля за решението му "да философства с чук в ръка". Ницше трябва да се чете от зрели, проницателни хора: той провокира, обижда и се стреми да накара читателя да мисли самостоятелно. Ние не можем да го държим отговорен за неща, които сме узнали днес и които той не е можел да знае. Независимо от това, той е автор на фрагменти, които четем с ужас: за "стадото", което трябва да бъде пометено от бурята. Също така някои от изказванията му относно евреите са смущаващи – не можем да го отречем. Но е много трудно да фиксираме цялостната му позиция. Тя е внимателно прикрита в дълбините на едно наранено романтично сърце и може да бъде "прочетена" само между редовете
цитирай
3. анонимен - Jan Sokol
20.06.2009 14:30
Jan Sokol
цитирай
4. neoma - анонимен 2
21.06.2009 09:11
Не познавам много добре живота и творчеството на Ницше, от скоро го чета, но наистина, той още с първите редове грабва, провокира, за обидите - може би когато някой ни докосне слабите страни, ни кара по-задълбочено да се замисляме върху недостатъците си, не знам... Надявам се тепърва да го опозная. Благодаря!
цитирай
5. анонимен - Скралет
28.06.2009 13:59
Благодарение на теб започнах да чета Фридрих Ницше. Много истина, много болка и всичко земно! Страхотна си!
цитирай
6. neoma - Скарлет, само ако знаеш колко книги ...
28.06.2009 18:02
Скарлет, само ако знаеш колко книги още ще четеш...:)
цитирай
7. анонимен - balkamalka
13.07.2011 12:40
Разместил это на своем блоге с ссылкой на ваш сайт. Надеюсь, Вам это какую-нибудь пользу принесет
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: neoma
Категория: Други
Прочетен: 181320
Постинги: 71
Коментари: 187
Гласове: 2539
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930